Sposób przygotowania:
Prasowane świńskie uszy po litewsku
Uszy oczyścić, umyć, sparzyć i przełożyć do dużego garnka. Dodać trochę przyprawy wielowarzywnej, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Skąłdniki zalać zimną wodą i gotować przez godzinę, na niewielkim płomieniu, a następnie dodać jarzyny i gotować do miękkości chrząstek. Zawartość garnka odcedzić, a wywar gotować do czasu, aż odparuje 2/3 objętości.
Uszy pokroić na kilka kawałków i włożyć do zamykanego pojemnika o pojemności, aby wypełniły ciasno ok. 75% pojemności. Zalać odparowanym wywarem przyprawionym mocno pieprzem, płynną przyprawą do zup i czosnkiem,
Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin do zupełnego stężenia.
Ostrożnie wydobyć z pojemnika i pokroić w plastry.
Podawać jako przekąskę do piwa albo jako dodatek do kanapek - dobrze smakuje z chrzanem oraz musztardą.
Uszy pokroić na kilka kawałków i włożyć do zamykanego pojemnika o pojemności, aby wypełniły ciasno ok. 75% pojemności. Zalać odparowanym wywarem przyprawionym mocno pieprzem, płynną przyprawą do zup i czosnkiem,
Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin do zupełnego stężenia.
Ostrożnie wydobyć z pojemnika i pokroić w plastry.
Podawać jako przekąskę do piwa albo jako dodatek do kanapek - dobrze smakuje z chrzanem oraz musztardą.