Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Prasowane świńskie uszy po litewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo nietypowa potrawa, w obecnych czasach, w polskiej kuchni - gdzie wychwala się zagraniczne specjały, a zapomina o tradycjach.

Prasowane świńskie uszy po litewsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prasowane świńskie uszy po litewsku

 

Sposób przygotowania:

Prasowane świńskie uszy po litewsku
Uszy oczyścić, umyć, sparzyć i przełożyć do dużego garnka. Dodać trochę przyprawy wielowarzywnej, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Skąłdniki zalać zimną wodą i gotować przez godzinę, na niewielkim płomieniu, a następnie dodać jarzyny i gotować do miękkości chrząstek. Zawartość garnka odcedzić, a wywar gotować do czasu, aż odparuje 2/3 objętości.

Uszy pokroić na kilka kawałków i włożyć do zamykanego pojemnika o pojemności, aby wypełniły ciasno ok. 75% pojemności. Zalać odparowanym wywarem przyprawionym mocno pieprzem, płynną przyprawą do zup i czosnkiem,

Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin do zupełnego stężenia.

Ostrożnie wydobyć z pojemnika i pokroić w plastry.

Podawać jako przekąskę do piwa albo jako dodatek do kanapek - dobrze smakuje z chrzanem oraz musztardą.
Prasowane świńskie uszy po litewsku
Kiedy wszystko stężeje można pokroić w plasterki.
Prasowane świńskie uszy po litewsku
Uszy wymagają dość długiego gotowania, ale warto.
Prasowane świńskie uszy po litewsku
Wychodzi coś jakby salceson o zwartej konsystencji.
Prasowane świńskie uszy po litewsku
Miękkie uszy ostudzić i pokroić do odpowiedniego pojemnika.