Sposób przygotowania:
Drożdżowe paszteciki z pieczarkamiWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy roztarte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Wykonanie farsz:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Formowanie pasztecików:
Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.
Przygotowanie do pieczenia:
Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
Pieczenie:
Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików.