monim

monim

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Pieczeń z dzika po myśliwsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, delikatna i krucha pieczeń z szynki, z dzika. Wymaga czasu ale smak wszytko rekompensuje! Smacznego ;)

Pieczeń z dzika po myśliwsku

Składniki:

Pieczeń z dzika po myśliwsku

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z dzika po myśliwsku
Mięso myjemy i wkładamy do miski. Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Połowę warzyw i mięso zalewamy winem z jałowcem i rozmarynem i odkładamy na minimum 12 godzin do lodówki. Mięso wyciągamy z marynaty (nie wylewamy jej) i na masełku obsmażamy z obu stron na patelni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy pieprzem i solą i wstawiamy do nagrzanego na 170' piekarnika, marynatę podgrzewamy w garnuszku do wyparowania alkoholu i wlewamy do mięsa, pieczemy około 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy bulionem warzywnym. Po upieczeniu mięsa, oddzielamy je od sosu i przelewamy sos do garnka. Mąkę roztrzepujemy z wodą i wlewamy do sosu. Doprawiamy według uznania. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.