Sposób przygotowania:
Pieczeń z dzika po myśliwsku
Mięso myjemy i wkładamy do miski. Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Połowę warzyw i mięso zalewamy winem z jałowcem i rozmarynem i odkładamy na minimum 12 godzin do lodówki. Mięso wyciągamy z marynaty (nie wylewamy jej) i na masełku obsmażamy z obu stron na patelni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy pieprzem i solą i wstawiamy do nagrzanego na 170' piekarnika, marynatę podgrzewamy w garnuszku do wyparowania alkoholu i wlewamy do mięsa, pieczemy około 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy bulionem warzywnym. Po upieczeniu mięsa, oddzielamy je od sosu i przelewamy sos do garnka. Mąkę roztrzepujemy z wodą i wlewamy do sosu. Doprawiamy według uznania. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
weronikaS