WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pieczeń obiadowa z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń z karkówki wieprzowej zamarynowanej w przyprawach pieczonej w cebuli w naczyniu żaroodpornym przykryta folią aluminiową.

Pieczeń obiadowa z karkówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń obiadowa z karkówki

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń obiadowa z karkówki

ETAP 1:

Karkówkę umyć i osuszyć. Włożyć do miski i obsypać z każdej strony solą. Lekko natrzeć mięso.

Następnie natrzeć pieprzem czarnym mielonym i ziołowym. Posypać mięso czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką w proszku.

Mięso przykryć folią aluminiową i schować do lodówki na całą noc. Następnego dnia przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsypać nią karkówkę dookoła. Przykryć naczynie szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika.

Piec ok. godziny i 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pokroić na grubsze plastry i podawać np. z ziemniakami.

Pieczeń obiadowa z karkówki
Upieczona karkówka po przekrojeniu tak wygląda w środku
Pieczeń obiadowa z karkówki
Karkówka w cebuli po upieczeniu w piekarniku
Pieczeń obiadowa z karkówki
Karkówka w naczyniu żaroodpornym przykryta folią aluminiową przed wstawieniem do piekarnika
Pieczeń obiadowa z karkówki
Przyprawiona karkówka obłożóna cebulą przed upieczeniem