Sposób przygotowania:
Pizza diabelska z salami i pieczarkami
Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Pieczarki szybko myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plasterki i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu aż puszczą płyn. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem BBQ. Nakładamy składniki: salami, podsmażone pieczarki, cebulę i posiekaną papryczkę chili. Całość skrapiamy sosem tabasco i oprószamy oregano. Posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy w 240 stopniach C przez 12-13 minut.
Pieczarki szybko myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plasterki i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu aż puszczą płyn. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem BBQ. Nakładamy składniki: salami, podsmażone pieczarki, cebulę i posiekaną papryczkę chili. Całość skrapiamy sosem tabasco i oprószamy oregano. Posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy w 240 stopniach C przez 12-13 minut.