Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z kurkamiETAP 1:
Cebule kroimy w kostkę. Jedną pokrojoną cebulę odkładamy na bok.
Paprykę kroimy w kostkę.
Papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
ETAP 2:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy olej. Smażymy jedną cebulę, paprykę, papryczkę chili i mięso. Następnie wlewamy bulion, przykrywamy garnek, dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
ETAP 3:
Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy, większe kurki kroimy na kawałki. Rozgrzewamy olej.
Smażymy jedną cebulę wraz z kurkami. Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem oraz rozmarynem. Dodajemy śmietanę.
Podgrzewamy, mieszając.
ETAP 4:
Do podduszonego gulaszu dodajemy kurki ze śmietaną. Mieszamy. Dusimy razem pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku słodką papryką mieloną, solą i pieprzem.
ETAP 5:
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną.
Gulasz zagęszczamy mąką i łączymy z kaszą.