Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 991]

Gulasz wieprzowy z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, rozgrzewający i sycący gulasz z łopatki wieprzowej, z kurkami i papryką, podany z kaszą gryczaną.

Gulasz wieprzowy z kurkami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z kurkami

ETAP 1:

Gulasz wieprzowy z kurkami
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę.

Cebule kroimy w kostkę. Jedną pokrojoną cebulę odkładamy na bok.

Paprykę kroimy w kostkę.

Papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.

ETAP 2:

Gulasz wieprzowy z kurkami
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, mięso

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy olej. Smażymy jedną cebulę, paprykę, papryczkę chili i mięso. Następnie wlewamy bulion, przykrywamy garnek, dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.

ETAP 3:

Gulasz wieprzowy z kurkami
W międzyczasie obsmażamy kurki w śmietanie

Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy, większe kurki kroimy na kawałki. Rozgrzewamy olej.

Smażymy jedną cebulę wraz z kurkami. Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem oraz rozmarynem. Dodajemy śmietanę.
Podgrzewamy, mieszając.

ETAP 4:

Gulasz wieprzowy z kurkami
Gulasz łączymy z kurkami w śmietanie. Dusimy razem.

Do podduszonego gulaszu dodajemy kurki ze śmietaną. Mieszamy. Dusimy razem pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku słodką papryką mieloną, solą i pieprzem.

ETAP 5:

Gulasz wieprzowy z kurkami
Dodajemy kaszę gryczaną

W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną.

Gulasz zagęszczamy mąką i łączymy z kaszą.