Sposób przygotowania:
Pieczeń z jajkiem i orzeszkami
1. Masa mięsna: Obrane orzeszki rumienimy na suchej i gorącej patelni, studzimy. wsypujemy je do woreczka i za pomocą wałka kruszymy. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy orzeszki, sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy.
2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy.
3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.Studzimy.
4. Podanie: Dobrze wystudzoną pieczeń kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.
2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy.
3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.Studzimy.
4. Podanie: Dobrze wystudzoną pieczeń kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)