Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj częstuję Was pyszną pieczenią, którą wzbogaciłam prażonymi orzeszkami ziemnymi i jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje Wielkanocnego akcentu. Polecam.

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami

Składniki:

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami

Masa mięsna:

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 duże jajka
  • 1 bułka pszenna
  • pół szklanki obranych orzeszków ziemnych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami
1. Masa mięsna: Obrane orzeszki rumienimy na suchej i gorącej patelni, studzimy. wsypujemy je do woreczka i za pomocą wałka kruszymy. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy orzeszki, sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy.

2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy.

3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.Studzimy.

4. Podanie: Dobrze wystudzoną pieczeń kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.