Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pieczeń rzymska z jajkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Doskonała na wielkanocne śniadanie

Pieczeń rzymska z jajkami

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkami

 

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 czerstwe kajzerki,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 jajka,
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkami
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec. Zeszklić na nim cebulę. Ostudzić. Cebulę oddzielić na sicie od tłuszczu. Bułki namoczyć w wodzie. Lekko odcisnąć. Mielone mięso włożyć do miski. Dodać wybite ze skorupek surowe jajka, odciśniętą bułkę i zeszkloną cebulę. Dodać majeranek. Posolić i popieprzyć. Całość wyrobić na gładką masę. Do formy (najlepsza keksówka) nałożyć warstwę masy mięsnej, ułożyć na niej jajka ugotowane na twardo i przykryć resztą masy. Pokropić tłuszczem pozostałym po smażeniu cebuli. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. (180 stopni Celsjusza) Piec ok. 45 min.. Po upieczeniu, pieczeń wyjąć i położyć na niej lekko obciążoną deseczkę. Pozostawić do wystygnięcia. Zimną pieczeń pokroić w plastry. Podawać z zimnymi ostrymi sosami.