bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Pieczeń wołowa po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieczeń polce lizać. Polecam

Pieczeń wołowa po żydowsku

Składniki:

Pieczeń wołowa po żydowsku

 

  • 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa, łopatka, krzyżowa),
  • mała główka czosnku,
  • 2 dag mąki,
  • tłuszcz,
  • 20 dag cebuli,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa po żydowsku
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, naszpikować ząbkami czosnku, natrzeć przyprawami i pozostawić na 2 godziny. Następnie posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą pokrajaną w kostkę, skropić wodą i dusić do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie w cienkie plastry, polać przetartym i doprawionym sosem.