Sposób przygotowania:
Pieczeń z gruszkami w białym winie
Cebulę i marchewki obrać, marchewki i seler opłukać. Cytrynę wyszorować, obrać ze skórki, wycisnąć sok. Marchewki pokroić w cienkie plasterki, seler na patyczki, cebulę w kostkę. Zioła opłukać, osuszyć. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia, skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekanika, piec przez ok. 10 min w temp. 200° C. Wyjąć, odstawić na bok. Kostki bulionowe, listki laurowe, cebulę, marchewkę, seler, zioła i połowę natki wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Całość podsmażyć. Mięso włożyć do warzyw, zalać nalewką i winem, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć, dusić 30-35 min, często obracając mięso. Gruszki obrać, obficie skropić sokiem z cytryny. Gruszki ustawić w pozycji pionowej w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa, dokładnie zanurzając je w wytworzonym sosie. Dodać drobno pokrojoną skórkę cytrynową i przyprawy, dusić dalej pod przykryciem 20 min. Wyjąć zioła. Gotową pieczeń wyłożyć na półmisek, pokroić na plastry, podawać razem z gruszkami, jarzynami i sosem, posypaną pozostałą natką.