marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczeń z jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wieprzowinę lub wołowinę doprawić ziołami i przyprawami obłożyć kawałkami warzyw.Zapiekać w brytfannie. Podawać

Pieczeń z jarzynami

Składniki:

Pieczeń z jarzynami

 

  • 300 g mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 duże główki czosnku,
  • 3 kolorowe świeże papryki,
  • tymianek,
  • szałwia,
  • pieprz, mielony biały lub czarny,
  • sól morska,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pieczeń z jarzynami
Cebule i papryki świeże, oczyszczone, obrane, opłukane i pokrojone na średnie kawałki oraz główki czosnku obrane i przekrojone na wpół poprzek. Mięso surowe po opłukaniu i obsuszeniu natrzeć solą, pieprzem oraz szałwią suszoną i listkami tymianku. Wstawić do lodówki, aby przeszło aromatem ziół i przypraw. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wlać olej do brytfanny lub na blachę i rozgrzać w piekarniku. Potem wysunąć naczynie lub blachę i kłaść mięso szpikulcem na skwierczący tłuszcz i obłożyć kawałkami jarzyn. Piec ok. godzinę, temperaturę nieco zmniejszyć. Pięć minut przed końcem pieczenia wysunąć brytfannę i zdjąć pokrywkę, aby skórka na mięsie bardziej zbrązowiała. Jeśli mięso piecze się na blasze to nie ma takiej potrzeby. Po upieczeniu wyjąć i podawać pieczeń z ziemniakami z wody lub kulkami ziemniaczanymi.

Tagi:

mięso