Sposób przygotowania:
Pieczeń z jarzynami
Cebule i papryki świeże, oczyszczone, obrane, opłukane i pokrojone na średnie kawałki oraz główki czosnku obrane i przekrojone na wpół poprzek. Mięso surowe po opłukaniu i obsuszeniu natrzeć solą, pieprzem oraz szałwią suszoną i listkami tymianku. Wstawić do lodówki, aby przeszło aromatem ziół i przypraw. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wlać olej do brytfanny lub na blachę i rozgrzać w piekarniku. Potem wysunąć naczynie lub blachę i kłaść mięso szpikulcem na skwierczący tłuszcz i obłożyć kawałkami jarzyn. Piec ok. godzinę, temperaturę nieco zmniejszyć. Pięć minut przed końcem pieczenia wysunąć brytfannę i zdjąć pokrywkę, aby skórka na mięsie bardziej zbrązowiała. Jeśli mięso piecze się na blasze to nie ma takiej potrzeby. Po upieczeniu wyjąć i podawać pieczeń z ziemniakami z wody lub kulkami ziemniaczanymi.