Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka z warzywami na pomidorowo

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Karkówka pieczona z warzywami pod pikantnym keczupem

Karkówka z warzywami na pomidorowo

Składniki:

Karkówka z warzywami na pomidorowo

 

  • karkówka bez kosci - 3 plastry o 1cm grubosci,
  • cebula - 2 sztuki,
  • papryka swieza - 1 duza sztuka,
  • seler naciowy - 2 lodygi,
  • pietruszka korzen - 2 sztuki,
  • czosnek - 1-2 zabki,
  • natka pietruszki - kilka galazek,
  • sól,pieprz,
  • papryka czerwona slodka,
  • czosnek granulowany,
  • sos sojowy,
  • vegeta,
  • olej do smazenia,
  • ketchup pikantny ( lub lagodny wymieszany z chilli),
  • folia aluminiowa.

Sposób przygotowania:

Karkówka z warzywami na pomidorowo
Karkówke umyc, osuszyc recznikiem papierowym i lekko otluc z obu stron. Przyprawic sola, pieprzem, papryka, czosnkiem granulowanym i sosem sojowym. Odstawic do lodówki na 2 godziny. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w kosteczke, pietruszke, lodyge selera, papryke - pokroic na niewielkie czastki, czosnek porkoic w drobniutka kosteczke, natke posiekac. Na patelni rozgrzac tluszcz i podsmazyc karkówke na lekko rumiano z obu tron. Mieso ulozyc na dnie naczynia zaroodpornego. Warzywa opruszyc vegeta, sosem sojowym, pieprze, sola i papryka, wymeiszac. Wrzucic na tluszcz, na ktorym smazyla sie karkówka, mieszajac krótko podsmazyc. Ulozyc na karkówce. Calosc zalac ketchupem, wymieszanym z natka pietruszki. Natke mozna dodac pozniej, na ok 10 minut przed zakonczeniem pieczenia, posypac ketchup natka. Przykryc folia aluminiowa i piec przez 45-50 minut, po czym zdjac folie i zapiekac przez kolejne 10-15 minut. Podawac na goraco z ryzem lub z ziemniakami.