Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pieczeń z łopatki wieprzowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń w mięsa mielonego, która świetnie smakuje zarówno na ciepło, polana na przykład sosem chrzanowym lub na zimno do kanapek.

Pieczeń z łopatki wieprzowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z łopatki wieprzowej

 

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 duże cebule
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 jajka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 i pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Pieczeń z łopatki wieprzowej
Mięso kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z cebulą.

Kajzerki namaczamy w wodzie, a następnie dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa.

Dodajemy również jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie rękami.

Blaszki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich mięso. Dokładnie dociskamy, aby mięso równomiernie wypełniło blaszki. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Pieczeń z łopatki wieprzowej
Mięso kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z cebulą.
Pieczeń z łopatki wieprzowej
Kajzerki namaczamy w wodzie, a następnie dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa.
Pieczeń z łopatki wieprzowej
Dodajemy również jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy.
Pieczeń z łopatki wieprzowej
Blaszki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich mięso.