Sposób przygotowania:
Pieczeń Eli z kolorową paprykąprzygotowanie składników
Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić mięso na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Papryki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Pokroić papryki w małą kostkę.
przygotowanie pieczeni
Do miski włożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Do masy mięsnej dodać pokrojone papryki i wymieszać.
przygotowanie pieczeni cd
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę mięsną, ucisnąć i wyrównać.
Włożyć pieczeń do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dól. Piec pieczeń przez około 70 minut.
Pieczeń wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Taka pieczeń wspaniale smakuje ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem. Smacznego!