eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1615]

Pieczeń Eli z kolorową papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pieczeń ze zmielonej łopatki wieprzowej do której dodałam pokrojoną w kosteczkę paprykę w trzech kolorach.

Pieczeń Eli z kolorową papryką

Składniki:

Pieczeń Eli z kolorową papryką

mięso

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej

warzywa

pozostałe składniki

  • 1 duża czerstwa bułka
  • 4 jajka

przyprawy

  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń Eli z kolorową papryką

przygotowanie składników

Pieczeń Eli z kolorową papryką
Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić mięso na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Pieczeń Eli z kolorową papryką
Odcisnąć dużą bułkę namoczoną w wodzie...

Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.

przygotowanie składników cd

Pieczeń Eli z kolorową papryką
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Pieczeń Eli z kolorową papryką
Opłukane i osuszone papryki pokroić w kosteczkę.

Papryki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Pokroić papryki w małą kostkę.

przygotowanie pieczeni

Pieczeń Eli z kolorową papryką

Do miski włożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Do masy mięsnej dodać pokrojone papryki i wymieszać.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń Eli z kolorową papryką

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę mięsną, ucisnąć i wyrównać.

Włożyć pieczeń do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dól. Piec pieczeń przez około 70 minut.

Pieczeń wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Taka pieczeń wspaniale smakuje ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem. Smacznego!