Sposób przygotowania:
Pieczeń Eli z pieczarkamiprzygotowanie pieczarek
Średnie pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki.
przygotowanie pieczarek cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie pieczeni
Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie pieczeni cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. mięsa dodać pieczarki z cebulą, czosnek, żółtka, bułkę tartą, przyprawę do wieprzowiny, rosół, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Do masy mięsnej dodać pianę i jeszcze raz wymieszać.
przygotowanie pieczeni cd
Tortownicę 26 cm z wkładem kominkowym wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. przełożyć masę mięsną do formy i piec około 60 - 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczeń można podawać na ciepło lub na zimno z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!