eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pieczeń Eli z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam świąteczną pieczeń z łopatki wieprzowej. Do mięsa dodałam ćwiartki pieczarek usmażonych z cebulą.

Pieczeń Eli z pieczarkami

Składniki:

Pieczeń Eli z pieczarkami

pieczarki

pieczeń

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Pieczeń Eli z pieczarkami

przygotowanie pieczarek

Pieczeń Eli z pieczarkami
Oczyszczone średnie pieczarki pokroić na ćwiartki.

Średnie pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki.

przygotowanie pieczarek cd

Pieczeń Eli z pieczarkami
Pieczarki i cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie pieczeni

Pieczeń Eli z pieczarkami
Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń Eli z pieczarkami

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. mięsa dodać pieczarki z cebulą, czosnek, żółtka, bułkę tartą, przyprawę do wieprzowiny, rosół, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Do masy mięsnej dodać pianę i jeszcze raz wymieszać.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń Eli z pieczarkami

Tortownicę 26 cm z wkładem kominkowym wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. przełożyć masę mięsną do formy i piec około 60 - 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczeń można podawać na ciepło lub na zimno z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!