Sposób przygotowania:
Pieczeń mięsna z młodą kapustąETAP 1:
Kapustę szatkujemy drobno, szklimy na oleju razem z posiekaną jedną cebulką, odstawiamy do wystygnięcia.
ETAP 2:
Mięso mielone wyrabiamy z jajkami, namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą kajzerką, dodajemy do masy pokrojoną drobno paprykę oraz jedną cebulkę, doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą śródziemnomorską. Dodajemy koncentrat oraz musztardę dobrze mieszamy.
ETAP 3:
Połowę masy mięsnej ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym o wym 24 cm /14 cm w środek ułożyć warstwę uduszonej kapustki z cebulą, przykryć pozostałą masą mięsną.
ETAP 4:
Na wierzchu układamy plasterki pokrojonej białej kiełbasy, można oprószyć dodatkowo ziołami śródziemnomorskimi do smaku, wkładamy pieczeń do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 45 minut.
Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.