slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 716]

Pieczeń mięsna ze słodkim akcentem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną pieczeń z łopatki wieprzowej ze słodkim akcentem mieszanki keksowej. Taka pieczeń to świetny pomysł na rodzinny obiad. Polecam

Pieczeń mięsna ze słodkim akcentem

Składniki:

Pieczeń mięsna ze słodkim akcentem

 

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka cebuli granulowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu czarnego i ziołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki panieru z ciecierzycy (bułki tartej)
  • 1 garść mieszanki keksowej+ do posypania
  • foremka 20x11 cm

Sposób przygotowania:

Pieczeń mięsna ze słodkim akcentem
Do miski przekładamy mięso, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, jajko i panier z ciecierzycy (bułkę tartą). Wyrabiamy masę a potem dosypujemy mieszankę keksową, jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy masę mięsną do foremki i posypujemy mieszanką keksową.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

pieczeń dania