Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Pieczeń jest bardzo smaczna oraz dzięki jajkom wygląda dość efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Forma o wymiarach około 8 cm x 20, warstwa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
  • sol, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Przygotowanie warzyw:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Do pieczeni można również dodać inne warzywa.

Ugotowaną marchewkę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę i czosnek drobno posiekać.

Masa mięsna:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Masę najlepiej doprawić według własnego smaku.

Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć i doprawić do smaku.

Masę mięsną podzielić na 2 równe części.

Przed pieczeniem:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Jajka w całości należy układać jedno za drugim.

W formie wysłanej papierem do pieczenia należy równomiernie umieścić 1/2 masy mięsnej.

Wzdłuż mięsa zrobić niewielkie wgłębienia i w nie włożyć (jedno za drugim) ugotowane jajka.

Jajka przykryć resztą masy.

Wierzch pieczeni wyrównać.

Pieczenie:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.

Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.