Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna pieczeń w kształcie baranka zrobiona z mięsa mielonego z dodatkiem pieczarek i cebuli. Idealna do zjedzenia i na ciepło, i na zimno, krojona na kanapki.

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

ETAP 1:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami
Pieczarki, podobnie jak cebulę, kroimy w kostkę

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Cebulę również kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i pieczarki do odparowania płynu. Dodajemy pieprz i sól.

ETAP 2:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami
Z mięsa wraz z pieczarkami i cebulą wyrabiamy masę mięsną

Mięso mielone przekładamy do miseczki. Dodajemy usmażone i przestudzone pieczarki z cebulą. Wbijamy jajko. Dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę mieloną. Wyrabiamy masę mięsną.

ETAP 3:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami
Masę mięsną przekładamy do formy w kształcie baranka

Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.

Masę mięsną przekładamy do formy, przyklepujemy wierzch.

Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C.