Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami i cebulką, podana z sosem kurkowym, to moja propozycja na pyszny sierpniowy obiad.

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami

 

Na sos kurkowy:

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami

ETAP 1:

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami
Oczyszczone kurki i cebulę smażymy na patelni z rozgrzanym olejem

Kurki (i te do pieczeni, i te do sosu) zasypujemy solą i polewamy wrzątkiem - następnie oczyszczamy je dokładnie z zanieczyszczeń. Grzyby kroimy w kostkę. Obie cebule kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy kurki i smażymy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami
Mięso mielone łączymy z połową kurek i cebuli

Mięso mielone łączymy z 1/2 przestudzonych kurek i cebuli. Dodajemy jajko, musztardę, bułkę tartą, sól, pieprz i ostrą paprykę mieloną, wyrabiamy masę mięsną.

ETAP 3:

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami
Mięso przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Masę mięsną przekładamy do formy do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 55 minut.

ETAP 4:

Pieczeń z mięsa mielonego z kurkami
Przygotowujemy sos kurkowy

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do pozostałych kurek dodajemy śmietanę i bulion. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

ETAP 5:

Pieczeń wyjmujemy z piekarnika i po ok. 10 minutach kroimy na porcje. Podajemy z sosem kurkowym i ulubionymi dodatkami.