Sposób przygotowania:
Pieczeń z mięsa mielonego z kurkamiETAP 1:
Kurki (i te do pieczeni, i te do sosu) zasypujemy solą i polewamy wrzątkiem - następnie oczyszczamy je dokładnie z zanieczyszczeń. Grzyby kroimy w kostkę. Obie cebule kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy kurki i smażymy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 2:
Mięso mielone łączymy z 1/2 przestudzonych kurek i cebuli. Dodajemy jajko, musztardę, bułkę tartą, sól, pieprz i ostrą paprykę mieloną, wyrabiamy masę mięsną.
ETAP 3:
Masę mięsną przekładamy do formy do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 55 minut.
ETAP 4:
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do pozostałych kurek dodajemy śmietanę i bulion. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
ETAP 5:
Pieczeń wyjmujemy z piekarnika i po ok. 10 minutach kroimy na porcje. Podajemy z sosem kurkowym i ulubionymi dodatkami.
SylaUla
nuleczka