SUPERPRZEPIS

Pieczeń z soczewicą

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczeń z soczewicą Więcej zdjęć (2)

Pieczeń z soczewicą z dodatkiem papryki jest świetną kompozycją zapieczonych smaków, którą podałam w formie jesiennego obiadu.

Składniki:

Pieczeń z soczewicą

 

  • 400-500 g łopatki
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała cebula biała
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • około 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, czosnek

 

  • dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pieczeń z soczewicą

ETAP 1:

Pieczeń z soczewicą
Mięso myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy przez drobne sito.

Mięso myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy przez drobne sito.

ETAP 2:

Pieczeń z soczewicą
Następnie mielimy wcześniej namoczoną soczewicą oraz cebulę.

Następnie mielimy wcześniej namoczoną soczewicą oraz cebulę.

ETAP 3:

Pieczeń z soczewicą
Do mięsa dodajemy pozostałe składniki na pieczeń

Kajzerkę namaczamy. Do mięsa z soczewicą dodajemy odciśnięta kajzerkę, posiekany koperek oraz drobno pokrojoną paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, dodajemy kaszę mannę.

ETAP 4:

Pieczeń z soczewicą
Całość dokładnie mieszamy do połączenia się ze sobą składników.

Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia się składników - mamy uzyskać masę niezbyt luźną.

ETAP 5:

Pieczeń z soczewicą
Do formy wykładamy masę mięsną z soczewicą, papryka i koperkiem

Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę mięsną ugniatając, oprószamy papryką i czosnkiem.

ETAP 6:

Pieczeń z soczewicą
Pieczemy pieczeń - smacznego!

Formę przykrywamy folią. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę, na ostatnie 20 minut ściągam folię by zarumienić pieczeń.