Sposób przygotowania:
Pieczeń z soczewicąETAP 1:
Mięso myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy przez drobne sito.
ETAP 2:
Następnie mielimy wcześniej namoczoną soczewicą oraz cebulę.
ETAP 3:
Kajzerkę namaczamy. Do mięsa z soczewicą dodajemy odciśnięta kajzerkę, posiekany koperek oraz drobno pokrojoną paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, dodajemy kaszę mannę.
ETAP 4:
Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia się składników - mamy uzyskać masę niezbyt luźną.
ETAP 5:
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę mięsną ugniatając, oprószamy papryką i czosnkiem.
ETAP 6:
Formę przykrywamy folią. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę, na ostatnie 20 minut ściągam folię by zarumienić pieczeń.