SUPERPRZEPIS

Pieczeń z dyni i soczewicy

  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pieczeń z dyni i soczewicy Więcej zdjęć (5)

Coś dla zwolenników dyni i jarskich smaków. Pieczeń ta, dobrze smakuje na zimno ze świeżym pieczywem, jak i podgrzana w wersji solo.

Składniki:

Pieczeń z dyni i soczewicy

 

  • miąższ dyni - 750g,
  • czerwona soczewica - 250g,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • cebula - 3 małe,
  • curry - pół łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka słodka mielona - pół łyżeczki,
  • kolendra mielona - pół łyżeczki,
  • imbir mielony - pół łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki,
  • czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki,
  • oregano, szałwia, bazylia, mięta lub wybrane inne zioło, suszone lub świeże (dałam oregano) - łyżeczka,
  • olej - 2 łyżki,
  • masło - łyżka,
  • jaja świeże - 4 w rozmiarze M,
  • pestki dyni - garść.

Sposób przygotowania:

Pieczeń z dyni i soczewicy
Soczewicę wielokrotnie wypłukać, aż woda będzie czysta. Ziarna przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, do 0,5cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować bez przykrycia, do wchłonięcia wody - ok 10-15 minut. Ostudzić i przełożyć do miski. W dużym rondlu podsmażyć na oliwie posiekaną drobniutko cebulę i czosnek, dodać curry. Gdy cebula się zeszkli, dodać łyżkę masła oraz dość drobno pokrojoną dynię. Wymieszać, podlać 100ml wody i smażyć do miękkości (ok 10-15 minut). Odlać wodę, a dynię z cebulą połączyć z soczewicą. Wymieszać. Dodać przyprawy oraz jaja. Wymieszać. Spróbować do smaku, musi być lekko ostre i dobrze dosolone, w przeciwnym wypadku wyjdzie mdłe i bez smaku (aby wzbogacić smak, można dodać drobno pokrojony ser lub wędlinę, np salami). Niedużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać powstałą masę. Wierzch udekorować pestkami dyni. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut do zrumienienia wierzchu. Gdyby wierzch nie ściął się wystarczająco, zapiec jeszcze przez kilka minut. Po ostudzeniu, pieczeń wyjmujemy z formy i kroimy.
Pieczeń z dyni i soczewicy
Ziarna przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, do 0,5cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować bez przykrycia, do wchłonięcia wody - ok 10-15 minut.
Pieczeń z dyni i soczewicy
Cebulę, czosnek bardzo drobno pokroić, miąższ dyni pokroić w kostkę.
Pieczeń z dyni i soczewicy
Niedużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać powstałą masę.
Pieczeń z dyni i soczewicy
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut do zrumienienia wierzchu.