Sposób przygotowania:
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym
1.Przygotować ciasto kruche: mąkę połączyć z zimnym masłem,dodać sól, wbić żółtka, wymieszać, dodać śmietanę, zagnieść szybko do połączenia się składników, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 h do lodówki ( do schłodzenia); 2.Przygotować mięso: -kiełbaski obrać z osłonek, włożyć mięso do dużego półmiska; -czosnek drobno posiekać, podsmażyć chwilę na maśle lub oleju i dodać domięsa; -cebulkę i seler drobno posiekać, również podsmażyć i dodać do mięsa; - listki szałwi posiekać i dodać do mięsa; -jakbłko zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć z soku i dodać do mięsa; -wbić jajko do mięsa i wyrabiać kilka minut aż masa mięsna będzie idealnie połączona i gładka; - spróbować farsz i wrazie potrzeby doprawić do smaku; 3.Formowanie pieczeni: - wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 2 części; - jedną z cześci rozwałkować na cieniutki placek i wyłożyć nim keksówkę (30x7 cm lub o podobnych rozmiarach); -do keksówki wyłożonej ciastem włożyć połowę farszu mięsnego; - na ubity farsz wyłożyć jajka przepiórcze ugotowane na twardo i przykryć resztą mięsa; - rozwałkować drugą cześć ciasta i pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm, paski ciasta przeplatać tak by stworzyły kratę; -kratą z ciasta kruchego przykryć wierzch pieczeni łącząc ciasto z boków foremki; 4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec pieczeń 1 h; 5.Po tym czasie pieczeń wystudzić; 6. Opcjonalnie - można również zrobić galaretkę z wywaru mięsnego i napełnić nią wolne miejsca między ciastem i mięsem jakie powstały podczas pieczenia - w moim wypadku przygotowałam 4 g żelatyny na 120 ml wywaru mięsnego wg wskazówek na opakowaniu, gdy galaretka zaczynała tężeć i pieczeń była zimna, za pomocą strzykawki cukierniczej napełniłam galaretką wolne miejsca po bokach; Gotowe! Smacznego!
gosia56
robaczek