Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczona brukselka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Brukselka jest smaczna jako dodatek do obiadu, ale również może być samodzielnym daniem, np pieczona z ziemniakami i boczkiem :)

Pieczona brukselka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona brukselka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona brukselka
Brukselkę oczyścić ściągając dwa listki z wierzchu. Naciąć na głąbie każdej krzyżyk i blanszować przez 4min w osolonym wrzątku. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Wymieszać z przyprawą do ziemniaków i solą. Chwilę podsmażyć na patelni, aż zmiękną. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozłożyć brukselkę. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i obsypać brukselkę razem z tłuszczem jaki się wytopił. Piec z przykryciem ok 40min. Smacznego!
Pieczona brukselka
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i przyprawić.
Pieczona brukselka
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.