kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Zapiekane brukselki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekanka z brukselki, pachnąca masłem, migdałami z posypką serowo-chlebową

Zapiekane brukselki z kruszonką

Składniki:

Zapiekane brukselki z kruszonką

 

  • kilogram młodych, małych brukselek
  • 20 dkg bekonu w kosteczce
  • 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub pokrojonych orzechów laskowych
  • 2 kromki pokruszonego białego pieczywa tostowego
  • 15 dag startego sera Cheddar
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane brukselki z kruszonką
Brukselki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 min i odcedzamy
Rozpuszczamy masło z oliwą w rondelku, dodajemy bekon i wysmażamy na chrupiąco. Dodajemy migdały, smażymy jeszcze minutę i wsypujemy brukselki.

Do bekonu dodajemy obsuszone brukselki, smażymy około 2 min, następnie wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku i na maleńkim gazie redukujemy o 1/3.

Dodajemy sok z cytryny, zdejmujemy z gazu i wlewamy całość do naczynia żaroodpornego.
Z chleba i sera robimy palcami kruszonkę.

Nagrzewamy piekarnik do 160st C. Naczynie z brukselką posypujemy kruszonką i wstawiamy na około 20 min, tak aby kruszonka nabrała złocistego koloru.

To tradycyjny angielski dodatek do świątecznej pieczeni. Świetnie smakuje z ziemniaczanym, czosnkowym puree i kotletami z kostką-:)))