Sposób przygotowania:
Zapiekane brukselki z kruszonką
Brukselki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 min i odcedzamy
Rozpuszczamy masło z oliwą w rondelku, dodajemy bekon i wysmażamy na chrupiąco. Dodajemy migdały, smażymy jeszcze minutę i wsypujemy brukselki.
Do bekonu dodajemy obsuszone brukselki, smażymy około 2 min, następnie wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku i na maleńkim gazie redukujemy o 1/3.
Dodajemy sok z cytryny, zdejmujemy z gazu i wlewamy całość do naczynia żaroodpornego.
Z chleba i sera robimy palcami kruszonkę.
Nagrzewamy piekarnik do 160st C. Naczynie z brukselką posypujemy kruszonką i wstawiamy na około 20 min, tak aby kruszonka nabrała złocistego koloru.
To tradycyjny angielski dodatek do świątecznej pieczeni. Świetnie smakuje z ziemniaczanym, czosnkowym puree i kotletami z kostką-:)))
Rozpuszczamy masło z oliwą w rondelku, dodajemy bekon i wysmażamy na chrupiąco. Dodajemy migdały, smażymy jeszcze minutę i wsypujemy brukselki.
Do bekonu dodajemy obsuszone brukselki, smażymy około 2 min, następnie wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku i na maleńkim gazie redukujemy o 1/3.
Dodajemy sok z cytryny, zdejmujemy z gazu i wlewamy całość do naczynia żaroodpornego.
Z chleba i sera robimy palcami kruszonkę.
Nagrzewamy piekarnik do 160st C. Naczynie z brukselką posypujemy kruszonką i wstawiamy na około 20 min, tak aby kruszonka nabrała złocistego koloru.
To tradycyjny angielski dodatek do świątecznej pieczeni. Świetnie smakuje z ziemniaczanym, czosnkowym puree i kotletami z kostką-:)))