ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Pieczona ciecierzyca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Od jakiegoś czasu, myślałam o tej przekąsce. Polecam, bo jest smaczna i ciekawa w smaku, choć trochę pracochłonna.

Pieczona ciecierzyca Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona ciecierzyca

 

Sposób przygotowania:

Pieczona ciecierzyca
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na około 3 godziny, ale najlepiej namoczyć ją na noc. Potem odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować około godziny. Ugotowaną ciecierzycę osączyć na sicie i wysuszyć.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dużą blachę rozłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ugotowaną, osuszoną i wymieszaną z olejem i przyprawami ciecierzycą. Piec około 15 minut.

Nie należy zbyt długo piec, bo wtedy staje się zbyt twarda.
Pieczona ciecierzyca
Ugotowaną ciecierzycę osączyć i osuszyć.
Pieczona ciecierzyca
Doprawioną ciecierzycę wyłożyć na papier do pieczenia