Sposób przygotowania:
Sałatka z chrupiącą ciecierzycą
Oliwę/1 łyżkę/ wymieszać z przyprawami. Ciecierzycę dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. ok.40 min. Ziarenka należy od czasu do czasu przemieszać. Po wyjęciu z piekarnika należy przełożyć je do miseczki wyłożonej ręcznikiem kuchennym lub bibułą. Do sałatki potrzebujemy ok.3/4 szklanki ciecierzycy, ale upiec można więcej . Pieczona ciecierzyca jest doskonałą przekąską. Oliwę wymieszać starannie z sokiem cytrynowym, doprawić do smaku solą ,dodać zmiażdżony ząbek czosnku i kmin. Umyte pomidory pokroić w ćwiartki, cebulę i oczyszczony koper w cienkie krążki. Umytą, osuszoną i rozrobioną sałatę umieścić w salaterce. Dodać pomidory, cebulę i ciecierzycę. Doprawić do smaku solą, polać przygotowanym sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać z pieczywem.
kołczu
edytaha