cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z chrupiącą ciecierzycą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zdrowa, pożywna sałatka z chrupiącą,aromatyczną ciecierzycą

Sałatka z  chrupiącą ciecierzycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z chrupiącą ciecierzycą

 

  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • po szczypcie przypraw: tymianek, papryka ostra, papryka słodka, oregano, rozmaryn, kurkuma, imbir, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • i
  • kilka liści zielonej sałaty
  • koper włoski /średniej wielkości/
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • sól i pieprz do smaku

 

  • sos sałatkowy:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z chrupiącą ciecierzycą
Oliwę/1 łyżkę/ wymieszać z przyprawami. Ciecierzycę dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. ok.40 min. Ziarenka należy od czasu do czasu przemieszać. Po wyjęciu z piekarnika należy przełożyć je do miseczki wyłożonej ręcznikiem kuchennym lub bibułą. Do sałatki potrzebujemy ok.3/4 szklanki ciecierzycy, ale upiec można więcej . Pieczona ciecierzyca jest doskonałą przekąską. Oliwę wymieszać starannie z sokiem cytrynowym, doprawić do smaku solą ,dodać zmiażdżony ząbek czosnku i kmin. Umyte pomidory pokroić w ćwiartki, cebulę i oczyszczony koper w cienkie krążki. Umytą, osuszoną i rozrobioną sałatę umieścić w salaterce. Dodać pomidory, cebulę i ciecierzycę. Doprawić do smaku solą, polać przygotowanym sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać z pieczywem.
Sałatka z  chrupiącą ciecierzycą
Ugotowane ziarna ciecierzycy można upiec w piekarniku lub na patelni.
Sałatka z  chrupiącą ciecierzycą
Warzywa i upieczoną ciecierzycę polać sosem sałatkowym.