Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciecierzyca pieczona na osto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Pieczona ciecierzyca jest idealną przekąską na karnawałowe wieczory ze znajomymi. Możemy przygotować ją na słodko lub na ostro. U mnie dzisiaj w wersji ostrej przekąski.

Ciecierzyca pieczona na osto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca pieczona na osto

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca pieczona na osto
Ciecierzycę z puszki wyciągamy na sito, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sól, paprykę słodką, paprykę ostrą i szczyptę bazylii - całość mieszamy.

Przekładamy do miseczki ciecierzycę i dokładnie obtaczamy w ostrej oliwie. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut co pewien czas mieszając ciecierzycę.
Ciecierzyca pieczona na osto
w miseczce przygotowujemy oliwę jako marynatę na ostro
Ciecierzyca pieczona na osto
ciecierzycę z puszki przekłądamy na sito i płukamy - osuszamy
Ciecierzyca pieczona na osto
do naszej ostrej oliwy przekładamy ciecierzycę
Ciecierzyca pieczona na osto
ciecierzycę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy

Tagi:

ciecierzyca