kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chrupiąca, pieczona cieciorka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciecierzyca ujmuje mnie tym, że w zależności od przypraw i dodatków można ją jeść zarówno na słodko, jak i wytrawnie i w obu wersjach jest pyszna. Pieczona, chrupiąca cieciorka jest świetną, zdrowa przekąską i zdrowym zamiennikiem chipsów i paluszków.

Chrupiąca, pieczona cieciorka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiąca, pieczona cieciorka

 

Sposób przygotowania:

Chrupiąca, pieczona cieciorka
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Gotujemy z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzamy. Następnie wykładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca - jeśli nie jest, możemy przetrzymać ją jeszcze przez kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli albuminowej.
Chrupiąca, pieczona cieciorka
Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając.