Sposób przygotowania:
Chrupiąca, pieczona cieciorka
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Gotujemy z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzamy. Następnie wykładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca - jeśli nie jest, możemy przetrzymać ją jeszcze przez kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli albuminowej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca - jeśli nie jest, możemy przetrzymać ją jeszcze przez kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli albuminowej.
Dinah