elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pieczona cielęcina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczona cielęcina to danie ktore podaje się z surówkami.

Pieczona cielęcina

Składniki:

Pieczona cielęcina

 

  • 1 kg mięsa cielęcego
  • 5 dag tłuszczu
  • 4 dag cebuli
  • sól,czosnek

Sposób przygotowania:

Pieczona cielęcina
Mięso opłukać,odjąć te kości,które nie wchodzą głęboko w mięśnie,jeżeli mięso odzielone jest od kości,związać je sznurując sparzonym sznurkiem,rozetrzeć czosnek z solą,natrzeć mięso,stopić tłuszcz w małej brytfannie,szybko osmażyć mięso na gorącym tłuszczu,wstawić do piekarnika i upiec,oblewając dokładnie całą powierzchnię sosem spod mięsa co jakiśczas,gdy woda wyparuje z sosu skrapiać sos wodą, aby się nie przypalił.Pieczeń piec do 1 godz,wyjąć z sosu,ostudzić,sos obrać z boków brytfanny,skropić wodą,rozgotować,zlać na talerz,zastudzić.Mięso pokrajać cienko w poprzek włókien,układać na półmisku w całość z zakrzepniętego sosu zebrać tłuszcz,galaretę pokrajać w drobną kostkę,przybrać nią powierzchnię sosu.Podawać z sezonowymi surówkami.Smacznego

Tagi:

mięso