Sposób przygotowania:
Pieczona cielęcina
Mięso opłukać,odjąć te kości,które nie wchodzą głęboko w mięśnie,jeżeli mięso odzielone jest od kości,związać je sznurując sparzonym sznurkiem,rozetrzeć czosnek z solą,natrzeć mięso,stopić tłuszcz w małej brytfannie,szybko osmażyć mięso na gorącym tłuszczu,wstawić do piekarnika i upiec,oblewając dokładnie całą powierzchnię sosem spod mięsa co jakiśczas,gdy woda wyparuje z sosu skrapiać sos wodą, aby się nie przypalił.Pieczeń piec do 1 godz,wyjąć z sosu,ostudzić,sos obrać z boków brytfanny,skropić wodą,rozgotować,zlać na talerz,zastudzić.Mięso pokrajać cienko w poprzek włókien,układać na półmisku w całość z zakrzepniętego sosu zebrać tłuszcz,galaretę pokrajać w drobną kostkę,przybrać nią powierzchnię sosu.Podawać z sezonowymi surówkami.Smacznego