slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczona jaglanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną pieczoną jaglankę. Z dodatkiem bakalii oraz słodzona syropem z agawy może być sycącym i słodkim śniadaniem. Polecam

Pieczona jaglanka

Składniki:

Pieczona jaglanka

 

  • 1,5 szkl płatków jaglanych
  • 1 szkl maślanki
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki drobno krojonych orzechów arachidowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jajko
  • oraz blaszka (tortownica o śred. 26 cm)

Sposób przygotowania:

Pieczona jaglanka
Do miski wsypujemy płatki jaglane, orzechy, płatki migdałowe i rodzynki, mieszamy.Następnie wlewamy maślankę, syrop z agawy i wbijamy jajko oraz mieszamy razem.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Lekko dociskamy i wyrównujemy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego