eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1635]

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pasztet jajeczny z wątróbką z kurczaka usmażoną z cebulką, Do pasztetu dodałam dużo zieleniny i żółty ser.

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

Składniki:

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

jajka

wątróbka

zielenina

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek zielonej cebulki

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

przygotowanie wątróbki

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką
Opłukaną wątróbkę odsączyć i usunąć błony i tłuszcz.

Wątróbkę drobiową opłukać, odsączyć i usunąć tłuszcz i błony.

przygotowanie wątróbki cd

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie wątróbki cd

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką
Przygotować liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

Przygotować liście laurowe i ziele angielskie. W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i całość usmażyć. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie składników pasztetu

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką
Pokroić ugotowane jajka i wątróbkę. Ser zetrzeć na tarce. Surowe jajka wybić do miski.

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i pokroić w ćwierć krążki. Surowe jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ostudzoną wątróbkę pokroić w kostkę.

przygotowanie składników pasztetu cd

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

Natkę, koperek i szczypior cebulki opłukać, osuszyć i pokroić.

przygotowanie pasztetu

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

Pokrojone jajka, wątróbkę, utarty ser i zieleninę włożyć do miski i wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

Podłużną formę 32 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć wymieszane składniki. Surowe jajka roztrzepać, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.Jajka wlać do pozostałych składników w formie. Formę z pasztetem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( góra - dół ) i piec około 30 minut.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet jajeczny Eli z wątróbką

Ostudzony pasztet włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego!