Sposób przygotowania:
Pasztet jajeczny Eli z wątróbkąprzygotowanie wątróbki

Wątróbkę drobiową opłukać, odsączyć i usunąć tłuszcz i błony.
przygotowanie wątróbki cd

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie wątróbki cd

Przygotować liście laurowe i ziele angielskie. W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i całość usmażyć. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie składników pasztetu

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i pokroić w ćwierć krążki. Surowe jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ostudzoną wątróbkę pokroić w kostkę.
przygotowanie składników pasztetu cd

Natkę, koperek i szczypior cebulki opłukać, osuszyć i pokroić.
przygotowanie pasztetu

Pokrojone jajka, wątróbkę, utarty ser i zieleninę włożyć do miski i wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd

Podłużną formę 32 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć wymieszane składniki. Surowe jajka roztrzepać, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.Jajka wlać do pozostałych składników w formie. Formę z pasztetem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( góra - dół ) i piec około 30 minut.
przygotowanie pasztetu cd

Ostudzony pasztet włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego!