slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Bigos z piersią kurczaka i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dynią, piersią kurczaka oraz mieszanką keksową. Taki bigos to bogactwo smaków i aromatów. Jest przy tym lekki a jednak sycący. Polecam

Bigos z piersią kurczaka i dynią

Składniki:

Bigos z piersią kurczaka i dynią

 

  • 650 g kiszonej kapusty
  • 150 g dyni (bez skórki i pestek)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście mieszanki keksowej
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 1 łyżka przyprawy grzybowej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bigos z piersią kurczaka i dynią
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, mieszamy i odstawiamy. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w sporą kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawę do bigosu i grzybową raz wstawiamy na mały gaz.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pierś z kurczaka z cebulą i czosnkiem. Po ok. 20 minutach gotowania się kapusty dodajemy usmażoną pierś z dodatkami, paprykę i dynię. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Po około 15 minutach dodajemy mieszankę keksową. Gotujemy przez 30 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy.

Bigos często mieszamy aby się nie przypalił. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy bigos przegotować wiele razy-im więcej razy gotowany tym lepszy.

Smacznego