zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pieczona łopatka długo marynowana w przyprawach. Do chleba ale także smaczna na ciepło na obiad, z ulubionymi dodatkami.

Pieczona łopatka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • Marynata :
  • 2 łyżeczki soli morskiej z ziołami
  • 2 łyżeczki przyprawy Gajowego
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Łopatkę umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nią mięso z każdej strony. Mięso włożyć do garnka, skropić olejem, przykryć pokrywką i schować do lodówki na 12 godzin. Potem garnek bez przykrycia wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec łopatkę przez około 1,2 - 1,3 godziny. Po upieczeniu mięso zostawić by odpoczęło, potem wystudzić i podawać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.
Pieczona łopatka
Etap 1 przygotować łopatkę i marynatę do natarcia mięsa
Pieczona łopatka
Etap 2 mięso natrzeć przyprawami i skropic olejem
Pieczona łopatka
Etap 3 łopatkę upiec wystudzić i zajadać