Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona łopatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Łopatka wieprzowa bez kości w marynacie z musztardą, czosnkiem i sosem teriyaki, pieczona w rękawie foliowym.

Pieczona łopatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • 60 dkg wieprzowej łopatki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy stek gruboziarnistej
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 5 łyżeczek oleju
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego musztardę, sos teriyaki, zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, włożyć do marynaty. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie odłożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie zamarynowane mięso przełożyć do torebki do pieczenia razem z marynatą, w której się marynowało. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 80 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka do naczynia i piec dalej w tej samej temperaturze po 20 minut z obu stron. Upieczoną łopatkę podzielić na porcje.
Pieczona łopatka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczona łopatka
Wieprzowa łopatka dokładnie pokryta przygotowaną marynatą.
Pieczona łopatka
Zamarynowane mięso przełożone razem z marynatą do torebki do pieczenia.
Pieczona łopatka
Zamknięta torebka z mięsem ułożona w naczyniu do zapiekania.