Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego musztardę, sos teriyaki, zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, włożyć do marynaty. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie odłożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie zamarynowane mięso przełożyć do torebki do pieczenia razem z marynatą, w której się marynowało. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 80 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka do naczynia i piec dalej w tej samej temperaturze po 20 minut z obu stron. Upieczoną łopatkę podzielić na porcje.
lukrowanepierniczki
robaczek