Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka
Łopatkę umyć, osuszyć i włożyć do woreczka przeznaczonego do żywności ( ja użyła z podwójną struną ). W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać marynatę do mięsa i chwilę masować. Następnie obrać cebulę, umyć i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Znowu chwilę pomasować, zamknąć woreczek i schować do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso razem z marynatą i cebulą przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać końce i położyć na blachę do mięs. Łopatkę piec 100 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wyjąć łopatkę z rękawa i zostawić aby odpoczęła a soki się zamknęły. Potem wystudzić i wstawić do lodówki aby się ładnie związała i łatwo kroiła. Następnie kroić w plastry i podawać zamiast sklepowych wędlin z pieczywem.
gusia1000
zewa
na pewno.
eliza135
zewa
dziękuję :)
mysza75
kuchareczka1
Właśnie,popieram.
zewa
Dokładnie, zawsze to zdrowsze mięsko, niż sklepowe wędliny.
zewa
częstuj się śmiało, smacznego :)
monikaT83