Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka i chutney z żurawiny
Łopatkę umyć, osuszyć. W miseczce przygotować marynatę, tzn. wszystkie przyprawy oraz czosnek wymieszać z olejem. Marynatą bardzo dokładnie natrzeć mięso, schować do lodówki na całą noc. Cebulę obrać i posiekać. Łopatkę wraz z cebulą i marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 2h w temperaturze 160 stopni pod przykryciem. Przed końcem pieczenia (ok. 1/2 h) zdjąć pokrywkę. Po upieczeniu wyjąć łopatkę i zostawić aby odpoczęła. Wystudzić i wstawić do lodówki aby się łatwo kroiła.Chutney Żurawinę umyć na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą (tak aby zalać owoce) i zagotować na bardzo niewielkim ogniu. Cebulę obrać, poszatkować. Dodajemy ją do gotującej się żurawiny kiedy ta już nam nieco zmięknie. Wlewamy wino i gotujemy pod przykryciem, często mieszając aby nasz chutney się nie przypalił. Jak całość zmięknie dodajemy cukier, sól oraz sok z cytryny do smaku. Podajemy z pokrojoną w plastry łopatką.