cattie1507

cattie1507

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pieczona łopatka i chutney z żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pieczoną łopatę i chutney z żurawiny i czerwonej cebuli.

Pieczona łopatka i chutney z żurawiny

Składniki:

Pieczona łopatka i chutney z żurawiny

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • Marynata :
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki bądź pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki rozmarynu
  • kilka rozgniecionych ziaren jałowca

 

 

  • Chutney

 

  • 1 cebula czerwona
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki czerwonego wina
  • sól, łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka i chutney z żurawiny
Łopatkę umyć, osuszyć. W miseczce przygotować marynatę, tzn. wszystkie przyprawy oraz czosnek wymieszać z olejem. Marynatą bardzo dokładnie natrzeć mięso, schować do lodówki na całą noc. Cebulę obrać i posiekać. Łopatkę wraz z cebulą i marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 2h w temperaturze 160 stopni pod przykryciem. Przed końcem pieczenia (ok. 1/2 h) zdjąć pokrywkę. Po upieczeniu wyjąć łopatkę i zostawić aby odpoczęła. Wystudzić i wstawić do lodówki aby się łatwo kroiła.Chutney Żurawinę umyć na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą (tak aby zalać owoce) i zagotować na bardzo niewielkim ogniu. Cebulę obrać, poszatkować. Dodajemy ją do gotującej się żurawiny kiedy ta już nam nieco zmięknie. Wlewamy wino i gotujemy pod przykryciem, często mieszając aby nasz chutney się nie przypalił. Jak całość zmięknie dodajemy cukier, sól oraz sok z cytryny do smaku. Podajemy z pokrojoną w plastry łopatką.