Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Pieczona makrela

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla wielbicieli rybek ,pyszniutka pieczona makrela:)

Pieczona makrela Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona makrela

 

  • 2 makrele

 

  • Przyprawy:
  • pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, szczypta majeranku , szczypta przyprawy do ryb.

 

  • 2 arkusze folii aluminiowej

Sposób przygotowania:

Pieczona makrela
Świeże makrele opłukać pod bieżącą wodą osuszyc i natrzec przyprawami. Odstawić na kilka minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie bierzemy arkusz folii aluminiowej i delikatnie smarujemy oliwą najlepiej pędzelkiem po to aby ryba się nieprzykleiła podczas pieczenia. Na tak przygotowaną folię kładziemy naszą makrelę i zawijamy szczelnie w folię. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Pieczona makrela
Umytą makrele osuszamy z nadmiaru wody i ...........
Pieczona makrela
nacieramy wczesniej przygotowanymi przyprawami i odstawiamy na kilka minut
Pieczona makrela
Makrele z przyprawami układamy na folii aluminiowej szczelnie zawijamy i wkładamy do piekarnika