Sposób przygotowania:
Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
🔘 Marynata: do małej szklanej miski wsypać kolendre, przyprawę do ryb, słotką paprykę, sól, wlać oliwę z oliwek i dobrze razem wymieszać.
🔘 Makrelę oczyścić, umyć, osuszyć i ostrym nożem o bardzo cienkim zakończonym ostrzu, rybę wyfiletować (wyjąć kość grzbietową i odrzucić główkę i ogonek). Później nożem ponacinać skórę w ukośną grubą kratę.
🔘 Teraz do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki i posypać rozmarynem. Następnie dodać pomidory, pokrojoną cebulę, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek. Warzywa wstawić do piekarnika na około 15 minut w 200°C / Termoobieg /, po wyjęciu z piekarnika warzywa przemieszać.
🔘 W międzyczasie tuszki z makreli (tylko ponacinaną w kratkę skórę) posmarować przygotowaną marynatą i położyć (skórą do góry) na ziemniakach. Całość wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 200°C / Termoobieg /.
🔘 Makrelę oczyścić, umyć, osuszyć i ostrym nożem o bardzo cienkim zakończonym ostrzu, rybę wyfiletować (wyjąć kość grzbietową i odrzucić główkę i ogonek). Później nożem ponacinać skórę w ukośną grubą kratę.
🔘 Teraz do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki i posypać rozmarynem. Następnie dodać pomidory, pokrojoną cebulę, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek. Warzywa wstawić do piekarnika na około 15 minut w 200°C / Termoobieg /, po wyjęciu z piekarnika warzywa przemieszać.
🔘 W międzyczasie tuszki z makreli (tylko ponacinaną w kratkę skórę) posmarować przygotowaną marynatą i położyć (skórą do góry) na ziemniakach. Całość wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 200°C / Termoobieg /.