Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makrela to pyszna i niedroga ryba, która również nadaje się do pieczenia z marynatą lub sosem, warzywami lub po prostu z przyprawami.

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika

 

  • Marynata:
  • 1 łyżeczka kolendry (suszona)
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek

 

  • 2 makrele (wypatroszyć i wyfiletować)
  • 20 małych ziemniaków (obrać i przepołowić)
  • 10 małych pomidorków (przepołowić)
  • 1 cebula (pokroić na półksiężyce)
  • rozmaryn (suszony / świeży posiekać)
  • przyprawy: sól morska / pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
🔘 Marynata: do małej szklanej miski wsypać kolendre, przyprawę do ryb, słotką paprykę, sól, wlać oliwę z oliwek i dobrze razem wymieszać.

🔘 Makrelę oczyścić, umyć, osuszyć i ostrym nożem o bardzo cienkim zakończonym ostrzu, rybę wyfiletować (wyjąć kość grzbietową i odrzucić główkę i ogonek). Później nożem ponacinać skórę w ukośną grubą kratę.

🔘 Teraz do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki i posypać rozmarynem. Następnie dodać pomidory, pokrojoną cebulę, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek. Warzywa wstawić do piekarnika na około 15 minut w 200°C / Termoobieg /, po wyjęciu z piekarnika warzywa przemieszać.

🔘 W międzyczasie tuszki z makreli (tylko ponacinaną w kratkę skórę) posmarować przygotowaną marynatą i położyć (skórą do góry) na ziemniakach. Całość wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 200°C / Termoobieg /.
Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
Teraz tuszki z makreli ( tylko ponacinaną w kratkę skórę ) posmarować przygotowaną marynatą i położyć ( skórą do góry ) na ziemniakach.
Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki i posypać rozmarynem, następnie dodać pomidory, cebulę, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek.
Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
Makrelę wyfiletować ( wyjąć kość grzbietową i odrzucić główkę i ogonek ), później nożem ponacinać skórę w ukośną grubą kratę.