Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepis├│w: 383]

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika

  • TRUDNO┼Ü─ć: ┼Ťrednie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makrela to pyszna i niedroga ryba, kt├│ra r├│wnie┼╝ nadaje si─Ö do pieczenia z marynat─ů lub sosem, warzywami lub po prostu z przyprawami.

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika Wi─Öcej zdj─Ö─ç (4)

Składniki:

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika

 

  • Marynata:
  • 1 ┼éy┼╝eczka kolendry (suszona)
  • 1 ┼éy┼╝eczka przypraw do ryb
  • 1 ┼éy┼╝eczka s┼éodkiej papryki (mielona)
  • 1 ┼éy┼╝eczka soli
  • oliwa z oliwek

 

  • 2 makrele (wypatroszy─ç i wyfiletowa─ç)
  • 20 ma┼éych ziemniak├│w (obra─ç i przepo┼éowi─ç)
  • 10 ma┼éych pomidork├│w (przepo┼éowi─ç)
  • 1 cebula (pokroi─ç na p├│┼éksi─Ö┼╝yce)
  • rozmaryn (suszony / ┼Ťwie┼╝y posieka─ç)
  • przyprawy: s├│l morska / pieprz
  • oliwa z oliwek

Spos├│b przygotowania:

Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
­čöś Marynata: do ma┼éej szklanej miski wsypa─ç kolendre, przypraw─Ö do ryb, s┼éotk─ů papryk─Ö, sól, wla─ç oliw─Ö z oliwek i dobrze razem wymiesza─ç.

­čöś Makrel─Ö oczy┼Ťci─ç, umy─ç, osuszy─ç i ostrym no┼╝em o bardzo cienkim zako┼äczonym ostrzu, ryb─Ö wyfiletowa─ç (wyj─ů─ç ko┼Ť─ç grzbietow─ů i odrzuci─ç g┼éówk─Ö i ogonek). Pó┼║niej no┼╝em ponacina─ç skór─Ö w uko┼Ťn─ů grub─ů krat─Ö.

­čöś Teraz do nat┼éuszczonego naczynia ┼╝aroodpornego w┼éo┼╝y─ç ziemniaki i posypa─ç rozmarynem. Nast─Öpnie doda─ç pomidory, pokrojon─ů cebul─Ö, doprawi─ç sol─ů, pieprzem i pola─ç oliw─ů z oliwek. Warzywa wstawi─ç do piekarnika na oko┼éo 15 minut w 200°C / Termoobieg /, po wyj─Öciu z piekarnika warzywa przemiesza─ç.

­čöś W mi─Ödzyczasie tuszki z makreli (tylko ponacinan─ů w kratk─Ö skór─Ö) posmarowa─ç przygotowan─ů marynat─ů i po┼éo┼╝y─ç (skór─ů do góry) na ziemniakach. Ca┼éo┼Ť─ç wstawi─ç ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez oko┼éo 20 minut w 200°C / Termoobieg /.
Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
Teraz tuszki z makreli ( tylko ponacinan─ů w kratk─Ö sk├│r─Ö ) posmarowa─ç przygotowan─ů marynat─ů i po┼éo┼╝y─ç ( sk├│r─ů do g├│ry ) na ziemniakach.
Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
Do naczynia ┼╝aroodpornego w┼éo┼╝y─ç ziemniaki i posypa─ç rozmarynem, nast─Öpnie doda─ç pomidory, cebul─Ö, doprawi─ç sol─ů, pieprzem i pola─ç oliw─ů z oliwek.
Smaczne makrele na poduszce warzywnej z piekarnika
Makrel─Ö wyfiletowa─ç ( wyj─ů─ç ko┼Ť─ç grzbietow─ů i odrzuci─ç g┼é├│wk─Ö i ogonek ), p├│┼║niej no┼╝em ponacina─ç sk├│r─Ö w uko┼Ťn─ů grub─ů krat─Ö.