reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pieczona papryka za zimę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przyda się w zimie do sałatek i na pyszną zupę, zapiekankę czy na pizzę.

Pieczona papryka za zimę

Składniki:

Pieczona papryka za zimę

 

  • Składniki:

 

 

  • 3 duże lub 6 małych ząbków czosnku

 

  • 3/34 szklanki oleju

 

  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka za zimę
Całą paprykę opiekamy w piekarniku około 35-40 minut w temp 180 st. Gdy pojawią się czarne plamy przykładamy paprykę do garnka i zostawiamy do ostygnięcia. Zlewamy cały płyn- powinno go być około szklanki- jeżeli jest mniej dolewamy czystej wody. Obieramy paprykę i wyciągamy gniazda nasienne Rozkładamy do słoików- ja rozłożyłam do 3 słoików po 330ml dodajemy po 1/3 łyżeczki gorczycy Do szklanki soku z papryki dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody, dodajemy przyprawy, olej i zagotowujemy. Paprykę zalewamy, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut paprykę można obierać po 20 minutach ale ja obieram zimną i dzięki temu nie parzę sobie łapek :)

Tagi:

papryka