kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 993]

Pieczona pierś na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną pieczoną pierś. Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka, bo pieczona jest folii aluminiowej. Polecam na kanapki lub do obiadu.

Pieczona pierś na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona pierś na kanapki

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( 30 dag )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli cebulowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • folia aluminiowa
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś na kanapki
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy na talerz. Do miseczki wsypujemy słodką paprykę, sól cebulową, przyprawę do kurczaka, pieprz, curry i mieszamy. Przesypujemy na pierś z kurczaka i obtaczamy w przyprawach. Odstawiamy na 1 godzinę.

Po tym czasie pierś zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.
Pieczona pierś na kanapki
Umytą i osuszoną z wody pierś przekładamy na talerz.
Pieczona pierś na kanapki
Do miseczki wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Pieczona pierś na kanapki
Pierś z kurczaka dokładnie obtaczamy w przyprawach.
Pieczona pierś na kanapki
Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy.

Tagi:

kurczak mięso