edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Filet indyczy pieczony w rękawie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne, kruche, idealnie przyprawione, rozpływające się w ustach mięsko z piersi indyka. Idealne na kanapki.

Filet indyczy pieczony w rękawie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filet indyczy pieczony w rękawie

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi indyka w jednym kawałku

MARYNATA:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Filet indyczy pieczony w rękawie

1.

Filet indyczy pieczony w rękawie
W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty.

Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

2.

Filet indyczy pieczony w rękawie
Marynatą natrzeć mięso równomiernie ze wszystkich stron.

Marynatą natrzeć ze wszystkich stron opłukane i osuszone mięso.

3.

Filet indyczy pieczony w rękawie
Mięso zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Mięso dokładnie owinąć folią. Można je również umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

4.

Filet indyczy pieczony w rękawie
Pierś umieścić w rękawie do pieczenia, zawiązać końce.

Mięso włożyć do rękawa, zawiązać jego końce i kilkakrotnie nakłuć od góry. Całość umieścić w naczyniu do zapiekania.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 70 minut.

5.

Filet indyczy pieczony w rękawie
Rękaw rozciąć uważając, aby się nie oparzyć.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, dopiero rozciąć rękaw, wystudzić mięso i odłożyć do schłodzenia.

Tagi:

mięsa indyk