kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Chleb pszenno - żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny chlebek. Przygotowany z dodatkiem puree dyniowego i czarnuszki. Polecam na kanapki.

Chleb pszenno - żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, suche drożdże, sól himalajską, cukier, czarnuszkę. Dokładamy puree dyniowe i wlewamy ciepłą wodę i olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do silikonowej foremki lub zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30 minut i przykrywamy ściereczką.

Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy czarnuszką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Upieczony chleb wyjmujemy blaszki i studzimy.
Chleb pszenno - żytni
Do miski przekładamy wszystkie składniki na chleb.
Chleb pszenno - żytni
W misce zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb pszenno - żytni
Podrośnięte ciasto przekładamy do foremki silikonowej.
Chleb pszenno - żytni
Chleb w foremce smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką.