Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - żytni
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, suche drożdże, sól himalajską, cukier, czarnuszkę. Dokładamy puree dyniowe i wlewamy ciepłą wodę i olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do silikonowej foremki lub zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30 minut i przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy blaszki i studzimy.
Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do silikonowej foremki lub zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30 minut i przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy blaszki i studzimy.