Sposób przygotowania:
Wytrawny sernik Eli z krewetkamiprzygotowanie dodatków
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Krewetki rozmrozić, osuszyć i usunąć ogonki. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. przygotować masło.
przygotowanie krewetek
Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i krewetki.
przygotowanie krewetek cd
Do krewetek dodać natkę pietruszki i chwilę razem smażyć.
przygotowanie krewetek cd
Wyjąć z masła usmażone krewetki i ostudzić.
przygotowanie sernika
Ostudzone krewetki ( odłożyć 10 sztuk do dekoracji ) pokroić. Żółtka oddzielić od białek. Przygotować masło z pietruszką ze smażenia krewetek.
przygotowanie sernika cd
Biały ser zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie sernika cd
Do sera dodać żółtka, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną,sól, pieprz i wymieszać. Dodać masło pietruszkowo czosnkowe i ponownie wymieszać.
przygotowanie sernika cd
Do sernika dodać pokrojone krewetki i wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
przygotowanie sernika cd
Dno tortownicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. do tortownicy wyłożyć masę serową i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C góra - dół. Po ostudzeniu sernik udekorować krewetkami i natką pietruszki. Smacznego!