Sposób przygotowania:
Wytrawna babka wielkanocna Eliprzygotowanie składników
Szpinak opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Boczek i ser pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w paski.
przygotowanie ciasta
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, masło orzechowe i mleko zmiksować.
przygotowanie ciasta cd
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Do mąki dodać sól,zmiksowane żółtka z masłem orzechowym i mlekiem. Całość wymieszać.
przygotowanie ciasta cd
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
przygotowanie ciasta cd
Do .ciasta dodać szpinak, boczek, , suszone pomidory i ser. Całość wymieszać.
przygotowanie ciasta cd
Dwie formy do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto.
przygotowanie ciasta cd
Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i pic 60 minut.