eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wytrawna babka wielkanocna Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie możemy z mężem jeść dużo słodkości ze względów zdrowotnych. Żeby tradycji stało się zadość upiekłam wytrawną babkę.

Wytrawna babka wielkanocna Eli

Składniki:

Wytrawna babka wielkanocna Eli

ciasto

pozostałe składniki

dodatki

Sposób przygotowania:

Wytrawna babka wielkanocna Eli

przygotowanie składników

Wytrawna babka wielkanocna Eli
Przygotować szpinak,boczek wędzony, pomidory suszone i ser.

Szpinak opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Boczek i ser pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w paski.

przygotowanie ciasta

Wytrawna babka wielkanocna Eli
Zmiksować żółtka z masłem orzechowym i mlekiem.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, masło orzechowe i mleko zmiksować.

przygotowanie ciasta cd

Wytrawna babka wielkanocna Eli
Do przesianej mąki z proszkiem dodać zmiksowane żółtka z masłem i mlekiem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Do mąki dodać sól,zmiksowane żółtka z masłem orzechowym i mlekiem. Całość wymieszać.

przygotowanie ciasta cd

Wytrawna babka wielkanocna Eli
Z białek ubić pianę , dodać do ciasta i wymieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.

przygotowanie ciasta cd

Wytrawna babka wielkanocna Eli

Do .ciasta dodać szpinak, boczek, , suszone pomidory i ser. Całość wymieszać.

przygotowanie ciasta cd

Wytrawna babka wielkanocna Eli

Dwie formy do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto.

przygotowanie ciasta cd

Wytrawna babka wielkanocna Eli

Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i pic 60 minut.


Tagi:

okazje