edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierś indycza pieczona w musztardzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam komponować marynaty do pieczonych mięs, a ta, nieskromnie mówiąc, udała się idealnie. Mięsko po upieczeniu było soczyste, wybornie smakowało zarówno na gorąco, jak i na zimno, na kanapkach.

Pierś indycza pieczona w musztardzie

Składniki:

Pierś indycza pieczona w musztardzie

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku

MARYNATA:

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pierś indycza pieczona w musztardzie
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, gotową papką natrzeć mięso ze wszystkich stron.

Pierś włożyć do miski, zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec godzinę w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.

Po wyjęciu z piekarnika, odstawić mięso na co najmniej kilka minut, aby odpoczęło.

1.

Pierś indycza pieczona w musztardzie
Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszać.

2.

Pierś indycza pieczona w musztardzie
Marynatą dokładnie natrzeć opłukane i osuszone mięso.

3.

Pierś indycza pieczona w musztardzie
Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię i umieścić mięso w naczyniu do zapiekania.

4.

Pierś indycza pieczona w musztardzie
Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso, aby odpoczęło.


Tagi:

mięsa indyk