jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 482]

Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna rolada z mięsa indyczego faszerowana jarmużem i żurawiną. Pieczona w piekarniku jest złocista i chrupiąca.

Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną
Mięso z indyka w moim wypadku jest to pierś z indyka, umyć, osuszyć, rozbić i natrzeć solą czosnkową.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jarmuż też dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić drobno.

Cebulkę usmażyć na maśle klarowanym, dodać jarmuż, ząbki czosnku i dusić kilka minut.

Można podlać rosołem lub wodą, przyprawić do smaku pieprzem i solą, ostudzony nakładamy na rozbite mięso, dokładamy żurawinę pokrojoną lub w całości.

Zwijamy ściśle w roladę, spinamy wykałaczkami i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 190 stopniach około 60 minut.  


Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną
Cebulę obrać, umyć i pokroć w kostkę drobną
Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną
Jarmuż przebrać i usynąć łykowate części,pokroić na drobobne kawałki,podsmażyć z cebulką
Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną
Filety z indyka rozbić i nakłądać farsz z jarmużu
Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną
Dodać umytą i pokrojoną żurawinę jeżeli jest duża
Rolada z indyka z jarmużem i żurawiną
Zwinąc mięso w roladę i włożyć do piekarnika