monim

monim

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Pierś z kurczaka z szynką parmeńską na puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierś z kurczaka w towarzystwie szynki parmeńskiej na ziemniaczanym puree z dodatkiem brokułów. Szybkie, smaczne i zdrowe.

Pierś z kurczaka z szynką parmeńską na puree

Składniki:

Pierś z kurczaka z szynką parmeńską na puree

 

  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,3 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 1 mały brokuł
  • sól,pieprz,czosnek
  • 1 ulubiony sos do pieczeni

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z szynką parmeńską na puree
Piersi dokładnie myjemy, przyprawiamy pieprzem i owijamy w szynkę parmeńską. Piekarnik nagrzewamy do 150'C , kiedy się nagrzeje wstawiamy piersi. Co jakiś czas obracając je na drugą stronę i skrapiając wodą. Ziemniaki gotujemy do miękkości, po ugotowaniu tłuczemy, przyprawiamy solą,pieprzem i dodajemy gorące mleko i łyżeczkę masła. Wszystko razem mieszamy. Brokuły gotujemy według uznania, po ugotowaniu rozdzielamy na różyczki. Sos do pieczeni robimy zgodnie z opakowaniem. Na talerzu kładziemy puree, na pokrojoną pierś i brokuły i na koniec sos. Proste, szybkie i smaczne :))