kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybka, lekka przystawka z podsmażonych z czosnkiem krewetek, z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej fasolki. Danie przygotujemy w 15 minut.

Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową

Składniki:

Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową

podstawowe

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 400 g krewetek królewskich
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g fasolki zielonej lub żółtej
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka masła
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową
Ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzić.

Krewetki obrać z pancerzy. Wyciągnąć jelito i opłukać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowaną fasolkę.

Przesmażyć razem 2 minuty. Dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Serwować z podpieczoną bagietką.