Sposób przygotowania:
Mini pizze ziemniaczaneETAP 1:
Z ziemniaków, jajka, mąki i soli zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Ciasto uformować w walec i pokroić na plastry. Każdy plaster dodatkowo spłaszczyć na cieńszy placuszek obtaczając go w mące żeby się nie kleił. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika.
Każdy placek posmarować ketchupem i posypać szczyptą roztartych ziół prowansalskich. Cebulę drobno posiekać i posypać nią placki. Kiełbasę pokroić na plasterki, ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i podgrzać w mikrofali lub przesmażyć plasterki na patelni żeby wytopić zbędny tłuszcz. Tak przygotowane plasterki kiełbasy ułożyć na pizzerinkach.
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozłożyć po równo na pizzach. Pizzerinki przełożyć ponownie na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec tym razem na grzałce górnej + termoobieg ok. 20 minut aż ser żółty się przypiecze.
Podawać na gorąco po upieczeniu